ČOVEK PITAO KOLIKO NOVCA TREBA DATI ZA SVADBU ĆERKE OD KUMA, PA UMESTO ODGOVORA DOBIO CENOVNIK: Evo šta piše
Svadba, Foto: Profimedia

Svadbeni bonton

ČOVEK PITAO KOLIKO NOVCA TREBA DATI ZA SVADBU ĆERKE OD KUMA, PA UMESTO ODGOVORA DOBIO CENOVNIK: Evo šta piše

Koliko novca je dovoljno staviti u kovertu kada se ide na svadbu?

Objavljeno:

Sezona prolećnih svadbi je uveliko u jeku i odavno je izašlo iz mode da se mladencima kupuju pokloni: šporeti, mašine, usisivači i nadaleko čuveni kompleti za ručavanje. Ovaj spisak zamenila je jedna, po gabaritu mnogo manja, ali po vrednosti nekada mnogo veća - njeno veličanstvo koverta. U nju gosti mladencima kao poklon donose novac, a jedno od pitanja oko kog se godinama vode polemike je: koliko novca je dovoljno staviti u kovertu kada se ide na svadbu?

Ovu dilemu imao je i jedan korisnik Redita, koji je potražio savete na ovoj popularnoj mreži.

- Kuma (ćerka od krštenog kuma) mi se udaje u subotu i sada se standardno pitam koliko bih trebao dati novca. Guglao sam, pišu da se ne ide ispod 200 evra što mi je malo mnogo za minimum. Pa šta vi mislite koju, logiku, tradiciju, forumulu koristite kada odlučujete koliko treba da date kovertu? - upitao je čovek i ubrzo dobio "cenovnik" odlaska na veselja.

Koliko novca se stavlja u kovertu za svadbu?
Koliko novca se stavlja u kovertu za svadbu?foto: Profimedia

- 50e za poznanike i slične osobe, 100e za dobre drugove, 200e za bližu familiju i sve koji se smatraju bližim, iznad je rezervisano ako si kum ili tako nešto. Mislim da se dobro sećam "cenovnika", pa eto ti za početak - glasio je prvi komentar.

- Zavisi koliko vas ide i kakav je tvoj odnos sa kumom prvenstveno, a onda i sa njegovom ćerkom. Ako idete žena, ti i dvoje dece 200 je bas minimum jer u većini slučajeva prosek troskova po osobi je oko 50e minimum - glasio je drugi.

U nastavku su se nizali saveti da je uvek najbolje da se da onoliko novca koliko se može u tom trenutku.

- Ne postoji nepisano pravilo koliko treba dati. Daš koliko misliš da treba. Ako ti se kumstvo svodi na koliko si para dao da se ne obrukaš ne znam šta da ti kažem.

- Moguće je i da može da poskupi koliko hoće, kad neko može/želi toliko i toliko da da. To inače i predstavlja problem ekipi van bolje platežnog reddita, jer imaš 2 vrsti ljudi: šljokare koji će doći kako god sa koliko god para i one koji će da se platežno presaberu mogu li da idu.

- Da se pokrije mesto + da im ostane nešto + eventualno nešto više ako se poštujete. Ali da se pokrije mesto je minimum. Suludo je da odu npr njih 5 iz kuće i da se stavi 50e u kovertu.

- Mene jednom blamčina uhvatila kad sam na svadbu odneo 100e za nas troje a tek posle saznao da je jedna stolica bila 35e

- Daješ onoliko koliko si u mogućnosti i koliko želiš da daš za tu određenu osobu. Ja sam sestriću za punoletstvo prošle godine dao 1000e. Sa druge strane i dan danas hoću da se pojedem zato što sam najboljem drugu, pre 10god kao kum dao samo 300e, j** toliko sam mogao i imao u tom trenutku, da je svadba bila ove godine, mogao bih više.

- Sve mi je to jedna velika retardacija da se zarađuje od svadbi i sličnog. Da se zaradi a ne proslavlja bitan dan. Ako osoba nema pare za svadbu, nek' je ne pravi, a ne ova glupiranja "da se pokrije trošak", a možda i preostane preko - bili su samo neki od komentara na ovoj mreži.

Bonus video:

01:38:29

NI PET NI ŠEST 10.05.2024.

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.